
Hållbar Kemi 2030 var närvarande i Visby under årets Almedalsvecka som hade ett stort fokus på plastfrågor. Elin representerade Hållbar Kemi 2030 i olika paneler vid två seminarier. Båda handlade om plast och det första arrangerades av Fortum och Dagens Industri där förutom Elin även representanter från Fortum, Formas/Agenda 2030, Ellen MacArthur foundation, Energimarknaden samt Miljö- och Energidepartementet medverkade. Seminariet hade titeln ” Internationell utblick: finns det plats för plast i en global cirkulär ekonomi?” vilken därav också var huvudfrågan i diskussionen. Olika perspektiv på återvinning av plast diskuterades, där Hållbar Kemi 2030 anser att man måste gå från energiåtervinning till materialåtervinning för att uppnå en cirkulär plastekonomi. Detta kan göras genom kemisk återvinning i ett Plastreturraffinaderi.
Andra seminariet arrangerades av STEPS (Sustainable Plastics and Transition Pathways), ett forskningsprogram vid Lunds universitet som finansieras av Mistra, Seminariet hette ”Omställning till hållbar plast – vad, hur och vem” och deltagare i panelen var Åsa Stenmarck, särskild utredare av plastens miljöeffekter på IVL, Per Klevnäs, Material Economics, Elin Hermansson, Hållbar Kemi 2030, Linda Zellner, Perstorp AB och Tobias Nielsen, Lunds universitet. Diskussionen gav olika perspektiv på vad hållbar plast är, hur man uppnår det och vem som bär vilket ansvar. Panelen var överens om att frågan är komplex och att man måste ta ett helhetsperspektiv när man pratar om plastens miljö- och klimateffekter. Panelen var också överens om att materialåtervinning i form av kemisk återvinning är en bra väg att gå men att man även behöver göra plast av förnyelsebar råvara.
Under veckan deltog Hållbar Kemi 2030 även i ett antal andra möten och seminarier med olika samarbetspartners och intressenter.